Z tendencí hospodářského vývoje současna : několik úvah - Preiss, Jaroslav, 1870-1946 (Grosman a Svoboda, 1905)
Hospodářský vývoj a jeho cíle v Německu, Anglii, Rusku i českých zemích. Přehled německého bankovnictví v 90. letech 19. stol. a počátkem 20. stol. Průmyslová organizace a volná soutěž v ropném (petrolejovém) průmyslu. Vývoj anglického bankovnictví - od trustových k akciovým společnostem. Role podnikatelů v hospodářském vývoji. Rozvoj textilního průmyslu v českých zemích ve srovnání s Anglií, snahy o české hospodářské obrození