Z tendencí hospodářského vývoje současna : několik úvah - Preiss, Jaroslav, 1870-1946 (V Praze : Grosman a Svoboda, 1905)
Hospodářský vývoj a jeho cíle v Německu, Anglii, Rusku i českých zemích. Přehled německého bankovnictví v 90. letech 19. stol. a počátkem 20. stol. Průmyslová organizace a volná soutěž v ropném (petrolejovém) průmyslu. Vývoj anglického bankovnictví - od trustových k akciovým společnostem. Role podnikatelů v hospodářském vývoji. Rozvoj textilního průmyslu v českých zemích ve srovnání s Anglií, snahy o české hospodářské obrození
Keywords: Carnegie, Andrew, -- 1835-1919; Krupp, Alfred, -- 1812-1887; bankovnictví; kapitálové společnosti; hospodářská soutěž; hospodářské dějiny; imperialismus; ropný průmysl; textilní průmysl; dějiny ekonomických teorií; Německo; Velká Británie; Rusko; Rakousko-Uhersko; hospodářský vývoj; ziskovost; přehledy; banking; corporate enterprises; competition; economic history; imperialism; petroleum industry; textile industry; history of economic thought; Germany; Great Britain; Russia; Austro-Hungarian Monarchy; surveys