Socialism a imperialism : (hospodářské příčiny světové války) - Štern, Evžen, 1889-1942 (V Praze : Nákladem Ústředního dělnického knihkupectví a nakladatelství (Ant. Svěcený), 1918)
Podnětem moderních válek je hospodářský boj jednotlivých států. — 1. Boj o kolonie - snaha států najít nová odbytiště pro výrobky, historie kolonialismu. — 2. Příčiny hospodářských krizí, historický přehled krizí. — 3. Průmyslový stát a kolonie: pojem průmyslový stát, význam kolonií pro mateřský stát. — 4. Socialismus a imperialismus: hospodářská rovnoprávnost, družstevnictví a státní socialismus
Keywords: hospodářské dějiny; světová ekonomika; kolonie; hospodářská krize; socialismus; imperialismus; průmysl; spotřební družstva; dějiny ekonomických teorií; učebnice; economic history; world economics; colonies; economic crises; socialism; imperialism; industries; consumer cooperatives; history of economic thought; textbooks