Srovnání vlivu Internetu na společnost v 90. letech 20. století a dnes - Pavelec, Jan (2008)
Tato práce se zabývá Internetem a jeho vlivem na současnou společnost. Cílem práce bylo ukázat pokrok, jaký se v oblasti Internetu odehrál za poslední 10 až 15 let, jak se změnily a především zvýšily možnosti jeho využití, mnohonásobně vzrostl počet jeho uživatelů a zjednodušila se jeho dostupnost. Práce obsahuje dvě části, z nichž ta první definuje základní pojmy související s tématem Internetu, popisuje úplné začátky Internetu a jeho příchod do České republiky. Dále obsahuje výčet základních služeb Internetu a jejich charakteristiku. Druhá část práce se zabývá dostupností Internetu a to jak stavem v 90. letech tak v současnosti. Dále charakterizuje využití Internetu ve vybraných oborech a samozřejmě se zabývá jeho přednostmi a nedostatky či spíš zápornými vlivy. Závěry učiněné na základě zpracování tohoto tématu jsou následující. Internet je významné médium, bez kterého si většina lidí nedokáže dnešní život představit. Za posledních 15 let se jeho využití mnohonásobně zvýšilo. V současné době je pro většinu jednotlivců (včetně mě) především prospěšný a převažují jeho klady. Projevuje se však i řada záporů, před kterými bychom se měli mít na pozoru.