Marketingová data jako informační potřeba firmy - Švarcová, Eva (2006)
Oblast marketingu se stejně jako celá společnost dynamicky rozvíjí a důsledkem toho přibývá marketingových dat. Problémy využívání dat způsobuje kromě jiného nepřesné používání systémových pojmů v marketingu. Aby bylo možné marketingová data pro potřeby firmy účelně využít, je nutné pracovníky firem informačně proškolit a data kvalitně zpracovat. Ke zpracování marketingových dat je vhodné používat marketingový informační systém. Jak ale ukazuje provedené dotazníkové šetření mezi malými a středními podniky ve Středočeském kraji, praxe za teorií velice často zaostává, zejména z důvodů malé informovanosti o možnostech využívání tohoto systému a o návratnosti do něj investovaných prostředků.