Teorie měnových krizí a rozbor ruské problematiky v 90. letech - Moravcová, Marie; Burgerová, Jiřina; Nováček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
V této práci vycházím z krize v Rusku, která byla jednou z mnoha, které přímo upozornily na nutnost zkoumat tento nepříznivý ekonomický vývoj. Teoretická část práce je zaměřena na všeobecný rozbor měnové krize. Charakterizuji pojem měnová krize, její frekvenci, hloubku i trvání. Pozornost obrátím i na příčiny vzniku měnových krizí a na jejich důsledky. Druhá část práce je orientovaná na měnovou krizi v Rusku a na situaci, která ji předcházela. Nejprve se zaměřím na rozpad SSSR, na řadu ekonomických reforem postavených na slabých základech, které vyvrcholily v krizové události v srpnu 1998, a na \"angažování\" Mezinárodního měnového fondu v otázkách transformující se ruské ekonomiky. Krizi identifikuji jejím vznikem, průběhem, dopady a celkovým zhodnocením. Závěr práce je věnován srovnání ruské krize s významnými krizemi v 90. letech. Analýzou a kompletním rozborem hluboké krize v Rusku, bych chtěla sjednotit pohledy na problematiku měnových krizí.
Vedoucí práce: Jiřina Burgerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses