Porovnání správy verzí ve vývojových prostředích pro Javu - Říha, Jan (2007)
Systémy pro správu verzí dnes patří mezi nejdůležitější nástroje při vývoji softwaru. Cílem této práce je stanovit kritéria a následně ohodnotit integrovanou podporu těchto systémů ve vývojových prostředích pro Javu. Jako systém pro správu verzí byl zvolen Subversion, který je velmi rozšířený mezi vývojáři open source softwaru. Na základě funkcionality tohoto systému autor práce nejprve stanovuje jednotlivá kritéria, kterým by měla vývojová prostředí vyhovět, aby v nich bylo možné správu verzí efektivně používat. Ve druhé části práce jsou pak na základě stanovených kritérií ohodnoceny nejběžnější vývojová prostředí pro jazyk Java a formulovány jak konkrétní závěry týkající se testovaných produktů, tak i obecná doporučení, jakým směrem by se měl jejich další vývoj ubírat.