Ochrana spotřebitele v oblasti finančních služeb - Petr, Rostislav (2008)
Cílem této práce je představit nástroje ochrany, které jsou českému spotřebiteli k dispozici na poli finančních služeb. Konkrétně se zaměřuje na to, jakým způsobem je tato ochrana zajišťována a na koho se v případě problémů může obracet. Po vstupu České republiky do Evropské Unie je třeba se na tuto problematiku dívat v poněkud širší perspektivě, neboť paleta dostupných nástrojů se tím rozšířila. Součástí práce jsou i příklady ukázkových mimosoudních řešení přeshraničních sporů v rámci Evropské Unie.