Americká hypoteční krize - Zikmunda, Petr (2009)
Tato práce se zabývá americkou hypotéční krizí. Cílem je analyzovat příčiny této krize a nalézt odpovědi na otázky kdo a jak se na vzniku krizi podílel. V první části práce je provedena analýza příčin krize. Jedna ze subkapitol první části řeší otázku, zdali je tato krize novým fenoménem nebo pouze variací dřívějších krizí. V druhé části je zkoumán trh nemovitostí z hlediska dlouhodobých trendů a dále vývoj hypoték se zaměřením na segment "subprime" hypoték. V poslední části je vyhotovená analýza jednotlivých účastníků hypotéční krize a jejich podílu na krizi.