Přístup k databázím v Zend Frameworku - Zikmund, Štěpán; Pavlíček, Luboš; Hradecký, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Význam této bakalářské práce spočívá v popisu architektury přístupu k datovým zdrojů v Zend Frameworku. Zabývá se přitom jejím vytvoření na základě návrhových vzorů, které popsal Martin Fowler. První část návrhových vzorů slouží k samotnému vytvoření základů architektury přístupu k datovým zdrojů. A to na základě čtyř možností, které nabízí v podobě návrhových vzorů Table Data Gateway, Row Data Gateway, Active Record a Data Mapper Martin Fowler. Následně je v práci popsána implementace Zend Frameworku. Dále je vyvětlen výběr návrhových vzorů Table Data Gateway a Row Data Gateway a je popsána jejich možná spolupráce s doménovými objekty. Druhá část návrhových vzorů slouží k rozšíření architektury přístupu k datovým vzorům. Rozšiřuje strukturu architektury a chování jejích objektů. Je zde popsán vzor Query Object a je popsána jeho podobnost s třídou Zend_Db_Select. Dále je představen vzor Lazy Load a nabídnuta jeho možná implementace za pomocí kombinace Zend Frameworku a doménových objektů. Nakonec je vytvořena implementace vzoru Identity Map.
Vedoucí práce: Luboš Pavlíček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; Zend Framework (software); PHP (programovací jazyk); bakalářské práce; Zend Framework (software); PHP (programming language); bachelor's theses