Iniciativa HIPC - oddlužení nejchudších rozvojových zemí - Hedvábná, Markéta; Němečková, Tereza, 1979-; Nováček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Cílem práce je podat ucelený přehled o multilaterálních oddlužovacích iniciativách (prováděných Mezinárodním měnovým fondem, Světovou bankou a dalšími regionálními bankami). Tyto iniciativy usilují o snížení vnějšího dluhu kvalifikujících se chudých zemí a o redukci ekonomických i sociálních problémů, které z nadměrné zadluženosti vyplývají. Práce seznamuje čtenáře s účelem iniciativ, důvody vzniku, principy jejich fungování, ale i s vývojem oddlužování v minulosti a současnými trendy na poli oddlužení. Jedná se o poměrně aktuální tematiku, neboť zmíněné iniciativy fungují teprve od poloviny 90. let 20. století. Jádro práce tvoří doposud aplikované iniciativy: původní i rozšířená verze iniciativy Těžce zadlužené chudé země (HIPC I + II - Heavily Indebted Poor Countries) a nejnovější Multilaterální iniciativa za odpouštění dluhů (MDRI - Multilateral Debt Relief Initiative).
Vedoucí práce: Tereza Němečková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses