Vplyv daňovej konkurencie na hospodársky rast v Európskej únií - Ševec, Vladimír (2008)
Témou tejto práce je analýza vplyvu daňovej konkurencie na hospodársky rast v rámci Európskej únie. V úvode stručne charakterizujeme zdanenie a faktory ovplyvňujúce fungovanie daňových systémov, ukážeme vplyv rôznych daní na motivácie a ekonomickú výkonnosť. Ďalej charakterizujeme daňovú konkurenciu ako analógiu k trhovej konkurencií a podrobne rozoberáme jednotlivé argumenty v prospech a neprospech daňovej konkurencie. Snažíme sa predstaviť etapizovanú históriu daňových reforiem, najväčšiu pozornosť venujeme súčasným a nedávnym tendenciám daňových reforiem v strednej a východnej Európe ako forme konkurencie medzi jednotlivými štátmi Európskej únie. Následné empirickými dátami overujeme relevantnosť argumentov diskusie daňová konkurencia verzus daňová harmonizácia. A v závere ukazujeme závislosť hospodárskeho rastu od zdanenia a vývoj tohto trendu v čase.