Rating zemí a jeho vliv na ekonomiku - Mácha, Pavel (2008)
Rating a jeho využívání proniká stále více do zemí střední a východní Evropy, ani Česká republika není výjimkou. Při investování do zahraničních zemí je investory využíván tzv. sovereign rating, který spolu s investičními pobídkami výrazně ovlivňují příliv přímých zahraničních investic do země. Následně práce popisuje dopady ratingu na ekonomiku zemí, jeho ovlivnění obchodní bilance a tím i celého běžného účtu platební bilance a výsledné projevy na vnější rovnováhu země.