Metody udržování stavových informací v protokolu HTTP - Fiurášek, Tomáš; Pinkas, Otakar, 1942-; Šváb, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Webové interaktivní aplikace se dotýkají téměř každého z nás. Komunikaci v těchto aplikacích zabezpečuje v naprosté většině případů protokol HTTP. Tento protokol je však bezstavový, to znamená, že nerozeznává souvislost mezi jednotlivými transakcemi. V moderních webových aplikacích je však udržování stavu nezbytné k zajištění funkčnosti. Tato práce se zabývá možnostmi řešení bezstavovosti protokolu HTTP -- metodami přenosu a uchovávání stavových informací. V první části je podán teoretický základ protokolu HTTP, je přiblížen historický vývoj protokolu a jsou vysvětleny související pojmy. Další kapitola se zabývá proxy a cache servery jako prostředníky v komunikaci a nastiňuje možné problémy, které se v souvislosti s přenosem stavových informací mohou vyskytnout. Následující část je věnována metodám udržování a přenosu stavových informací. V této kapitole popisuji jednotlivé metody, tyto metody srovnávám a diskutuji možné problémy. V další kapitole pak ukazuji možnosti implementace uvedených metod v různých vývojových prostředích. Vzhledem k tomu, že otázka bezpečnosti je v dnešní době v popředí zájmu, uvádím dále pohled na problematiku také z hlediska bezpečnosti. Součástí této práce je také webová aplikace, která prakticky demonstruje diskutovanou problematiku a dokazuje, že autor této problematice nejen porozuměl, ale je chopen ji aplikovat v praxi.
Vedoucí práce: Otakar Pinkas
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses