Internet a informační společnost - Jon, Jakub; Rosický, Antonín, 1943-; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Tato práce se zabývá vlivem informací na společnost. Jejím cílem je definovat informační společnost, analyzovat roli Internetu a jeho dopad na lidskou společnost a dále popsat jeho výhody a nevýhody. V neposlední řadě bylo mým cílem nastínit další možný vývoj a poukázat na možnosti řešení vybraných problémů. První polovina práce definuje především základní pojmy využité k popisu informační společnosti a procesů, které jsou pro ni klíčové. Druhá část je zaměřena na Internet, jeho historii, výhody a nevýhody a využívá nadefinovaných pojmů k určení vlivu na informační společnost. Z mé práce vyplývá, že Internet je zásadně provázán s dalším vývojem společnosti a že by neměl podléhat regulaci jakéhokoli subjektu, nýbrž by měla být zachována jeho volnost přístupu a modifikace, zprostředkovaná tržními mechanismy, zejména reklamou a internetovou kulturou, která staví převážně na samovolném rozvoji tohoto média prostřednictvím jeho uživatelů, jejichž chování a informovanost jsou současně klíčem zlepšení funkčnosti Internetu. Klíčová slova: Informační společnost, Informace, Komunikace, Informovanost, Internet, Reklama, Kolektivní znalost.
Vedoucí práce: Antonín Rosický
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses