Formy elektronických peněz - Malík, Jan (2009)
Cílem této práce je podat ucelený přehled o nejpoužívanějších formách elektronických peněz z uživatelského hlediska. Formy tak představují jednotlivé produkty na trhu platebních systémů v České republice. V první části poskytne práce čtenáři informace o vývoji platebních karet v zahraničí a jejich historii v Československé resp. České republice. Následuje pře-hled rozdělení platebních karet dle dvou hledisek: dle druhu záznamu a dle způsobu zúčtování. Dále se práce věnuje platebním terminálům a akceptaci platebních karet z pohledu drobného živnostníka. Na příkladu z praxe je představeno rozdělení ná-kladů na provoz terminálu. V poslední části pojednává práce o možnostech přijímání plateb na internetu, kde kromě 3D Secure řešení pro platební karty existují také další platební systémy, jako PayPal, PaySec a mPeníze, které jsou v práci podrobně rozepsány.