Minimální mzda, životní minimum a jejich působení na trh práce - Pišťák, Zbyněk; Burgerová, Jiřina; Kuhn, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Ve své bakalářské práci jsem zkoumal působení relace životního minima a minimální mzdy na český trh práce. Tato relace je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících rozhodování nízkopříjmových skupin obyvatelstva zda pracovat či nikoliv, proto jsem také provedl analýzu rozhodování lidí v roce 2000 a po reformě životního minima v roce 2007. Výstupem této analýzy byl fakt, že v roce 2000 se rodině se dvěmi dětmi po ztrátě zaměstnání rodičů pracovat nevyplatilo. V roce 2007 byla situace lepší a práce po ztrátě zaměstnání už není iracionální . Dalším bodem mé práce byl samotná existence minimální mzdy v českém sociálním systému. Hledal jsem argumenty pro i proti existenci minimální mzdy. Z mého zkoumání poté vyšlo, že nejlepší další vývoj minimální mzdy bude žádný vývoj, tedy její zrušení.
Vedoucí práce: Jiřina Burgerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; trh práce; životní minimum; bakalářské práce; labor market; living minimum wage; bachelor's theses