Odbory a kolektivní vyjednávání - Pavlíková, Gabriela; Brožová, Dagmar, 1958-; Mikuláštík, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Odborové hnutí je součástí moderní společnosti, podílelo se na jejím formování a stále si v ní uchovává značný vliv. Odbory prošly složitým vývojem a v současné době prožívají soustavný pokles stavu členské základny, který lze vysvětlit zejména demografickými vlivy, restrukturalizací průmyslu a zvýšenou tendencí populace k individuálnímu řešení důležitých otázek. Odbory jsou respektovány jako partner v procesu kolektivního vyjednávání a jak ukazují poznatky z kolektivních smluv a informace zaslané odborovými funkcionáři, jsou v řadě oblastí velmi silným hráčem. Nebyly sice zachyceny informace o znalosti moderních vyjednávacích modelů, odboráři však postupují pragmaticky, zaměřují se zejména na otázku mezd a dalších požitků a sázejí na vyjednavačské schopnosti svých předáků. Odborové organizace poskytují svým členům a dalším pracovníkům značný stupeň ochrany, jejich působení však má významné negativní stránky. Vytvářejí monopol na straně nabídky práce s dopadem do rigidity mezd a strukturální nezaměstnanosti, podporují existenci privilegovaných skupin pracovníků a vynucené výhody se promítají do ceny zboží a služeb. Jejich působení tak stojí proti efektivní alokaci pracovní síly a přináší významné celospolečenské dopady. Tváří v tvář rostoucí mezinárodní konkurenci proto stojí Evropa před složitým rozhodováním o míře sociálna v tržním systému, které může být v blízkém časovém horizontu ovlivněno hlubším pochopením nutnosti změn. K tomu mohou přispět informace z ekonomického prostředí, ve vzdálenějším horizontu pak pravděpodobně i nástup nové generace s volnějším vztahem k myšlence solidarity.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses