Důchodová reforma-připravované legislativní a právní změny - Karasová, Markéta (2008)
Jako téma bakalářské práce jsem si zvolila ?důchodovou reformu ? připravované legislativní a právní změny?. Jako cíl jsem si stanovila odůvodnit, proč je tato reforma nevyhnutelná a zároveň porovnat návrh Vladimíra Bezděka na důchodovou reformu z roku 2000 se současnými třemi etapami, ve kterých by měla důchodová reforma v blízké budoucnosti probíhat. V začátku práce blíže charakterizuji možnosti financování důchodového systému a zároveň jaký je vztah mezi PAYG a fondovým financováním. Převážná část této kapitoly je věnována samotnému současnému důchodového systému ČR, jak funguje a jaké jsou vyplácené dávky. Zároveň jsem považovala za důležité se alespoň částečně zmínit o důchodových systémech jiných zemí. Druhá kapitola je zaměřena na jedno a víceparametrové nástroje řešení reformy podle Vladimíra Bezděka. Další části práce se věnují jednotlivým návrhům politických stran na důchodovou reformu a také státnímu rozpočtu, jelikož snížení výdajů na důchody je také jedním z cílů důchodové reformy. V poslední části práce se věnuji již existujícím třem etapám důchodové reformy, které nás v brzké době čekají.