Interaktivní vizualizace RELAX NG schémat - Sýkora, Lukáš (2008)
Cílem práce je vytvořit nástroj pro vizualizaci RELAX NG schémat. RELAX NG schémata definují podobu dokumentů XML. Určují jaké elementy a atributy je možné v dokumentu používat a jak je lze vzájemně kombinovat. Vizualizace schémat má smysl pro jednodušší orientaci v struktuře RELAX NG vzorů. To se hodí vývojářům schémat i uživatelům, kteří podle schémat budou psát XML dokument. RELAX NG schéma je možné zaznamenat pomocí XML, což umožňuje jeho vizuální reprezentaci pomocí stromové struktury. Model stromu bude navíc interaktivní, což uživateli umožní zobrazovat jen větve stromu, které ho zajímají. K dosažení cíle bude použito několik technologií. Zaprvé bude zapotřebí řádně analyzovat konstrukce jazyka RELAX NG pro možnost jejich budoucí vizualizace. Další technologií bude formát SVG pro popis vektorové grafiky, jehož zápis se provádí rovněž pomocí XML. Interaktivita modelu popsaného pomocí SVG bude umožněna ECMAScriptem. Převod z RELAX NG do SVG grafiky bude prováděn pomocí XSLT transformace. Přínosem práce bude samotná vizualizace, která uživatelům i vývojářům usnadní orientaci v schématu. K vizualizaci vlastního RELAX NG budou potřebovat pouze XSLT procesor a soubor s XSLT transformací, který bude výsledkem této práce. Práce je rozdělena do třech tématických celků. V první části se zabývám analýzou konstrukcí jazyka RELAX NG a možnostmi jejich vizualizace. Zejména se zajímám o současné možnosti grafické interpretace schémat. Druhá část se zabývá návrhem grafických značek pro jednotlivé uzly grafického modelu a také možnostmi jejich interakcí. Třetí část se věnuje prototypové implementaci převodu RELAX NG do SVG grafiky.