Současné možnosti elektronického podpisu pro fyzické osoby - Pekárek, Miroslav (2008)
Smyslem této práce je shrnout současné poznatky o elektronickém podpisu a nastínit jeho základní principy a technologie takovým způsobem, který by umožnil minimálně jeho potenciální rozšíření do povědomí širších skupin obyvatelstva. Tato práce se zaměřuje nejen na teoretické poznatky vztahující se k elektronickému podpisu, ale také na možnosti jeho získání a případné praktické využitelnosti v České republice, potažmo jejími překážkami. Cílem této práce je poskytnout občanovi detailní informace o možnostech získání takovéhoto elektronického podpisu a upozornit ho na možné problémy, které mohou být s tímto procesem spojené. Zároveň by tato práce měla běžnému občanovi, dle jeho osobních požadavků a preferencí, pomoci při jeho případném rozhodování, která certifikační autorita je pro něj ta nejvhodnější a zda vůbec má pro něj smysl, si takovýto podpis zřizovat.