Lidský kapitál jako jeden z určujících faktorů pro image a prosperitu podniků cestovního ruchu - Černá, Zuzana (2009)
První teoretická část práce se zaměřuje na definování lidkých zdrojů a na požadavky na obsluhující personál. Druhá část práce analyzuje data získaná pomocí dotazníkového šetření - frekvence návštev restaurací, výše spropitného, hodnocení obsluhy, preference hostů v závislosti na kvalitě obsluhy, ... Dále se zabývá výzkumem prováděným přímo v restauracích, kde je řešena otázka, zda personál ovlivňuje image a výši tržeb gastronimického podniku. V závěru práce jsou formulovány návrhy a doporučení pro provozovatele restaurací, obsluhu a zákazníky.