Nezávislost a odpovědnost centrální banky ve vztahu k dosahování vytyčeného měnovo-politického cíle - Kovalová, Lucie (2008)
Za téma mé bakalářské práce jsem si vybrala nezávislost a odpovědnost centrální banky ve vztahu k dosahování vytyčeného měnovo-politického cíle. Zaměřila jsem se na základní otázky týkající se nezávislosti centrální banky, jak v České republice, tak i zahraničních bank. Práci jsem rozdělila do šesti kapitol. Na počátku práce popíši založení centrální banky na našem území. Postupně budu představovat pojmy nezávislost a odpovědnost centrální banky a jejich ukazatele. Popíši největší centrální banky světa, způsob jejich hospodaření a stupně nezávislosti banky. Poté se zaměřím na Českou národní banku, problémy s přílišnou nezávislostí a odpovědnost vůči politické moci. Závěr práce je věnován celkovému zhodnocení postavení centrálních bank, které vychází z celé mé práce.