Finanční analýza společnosti UNIPETROL a její vliv na ekonomiku ČR - Svozílek, Jan (2008)
Práce se zaobírá finanční analýzou společnosti UNIPETROL,a.s. a jejím zprostředkovaným vlivem na ekonomiku České republiky. Analýza společnosti se opírá o vymezení metodologického aparátu v teoretické části, který je pak aplikován na konkrétních datech z výročních zpráv podniku. Provázanost společnosti s ekonomikou je demonstrována na případu dceřiných společností, kde je naznačeno jak promlouvají do odvětvové struktury a ovlivňují trhy práce. Zvláštní pozornost byla věnována privatizaci společnosti, jejíž okolnosti se staly celospolečenským tématem. Logickým vyústěním práce je sumarizace zjištěných poznatků a predikce možného vývoje do budoucna.