Vstup České a Slovenské republiky do EMU - Fencl, Libor (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá tématikou vstupu České a Slovenské republiky do Evropské měnové unie. Úvodní část stručně popisuje dějiny vývoje EMU. Dále práce obsahuje krátký přehled vývoje teorie optimálních měnových oblastí se zaměřením na nejvýznamnější příspěvky k této teorii. Pozornost je také věnována výnosům a nákladům spojených se vstupem do EMU. Dále se práce zabývá plněním konvergenčních kritérií Českou a Slovenskou republikou. V závěru se pokouší zhodnotit, která země byla při plnění těchto kritérií a procesu reálné konvergence úspěšnější a zda jsou země již připraveny na vstup do eurozóny.