Význam státních zásahů v případě externalit - Macková, Jaroslava (2009)
Tématem této bakalářské práce jsou zásahy státu, které jsou ospravedlnitelné výskytem významné pozitivní externality. V první části zkoumám podmínky fungování tržního mechanismu a podrobněji se zabývám externalitami, ke kterým dochází, nejsou-li předpoklady fungování tržního mechanismu dodrženy. Uvádím prvotní interpretaci externích ekonomických efektů A. C. Pigouem a její kritické zhodnocení R. H. Coasem. V analytické části se zabývám konkrétním příkladem podpory poskytování mléka žákům plnícím povinnou školní docházku ze strany státu. Na základě posouzení přínosů dotačního programu a nákladů jeho fungování vyslovuji hypotézu o vhodnosti státního zásahu v tomto případě. Tuto hypotézu následně konfrontuji s tvrzeními liberálně smýšlejících ekonomů Murrayho N. Rothbarda a Miltona Friedmana.