Význam státních zásahů v případě externalit - Macková, Jaroslava; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tématem této bakalářské práce jsou zásahy státu, které jsou ospravedlnitelné výskytem významné pozitivní externality. V první části zkoumám podmínky fungování tržního mechanismu a podrobněji se zabývám externalitami, ke kterým dochází, nejsou-li předpoklady fungování tržního mechanismu dodrženy. Uvádím prvotní interpretaci externích ekonomických efektů A. C. Pigouem a její kritické zhodnocení R. H. Coasem. V analytické části se zabývám konkrétním příkladem podpory poskytování mléka žákům plnícím povinnou školní docházku ze strany státu. Na základě posouzení přínosů dotačního programu a nákladů jeho fungování vyslovuji hypotézu o vhodnosti státního zásahu v tomto případě. Tuto hypotézu následně konfrontuji s tvrzeními liberálně smýšlejících ekonomů Murrayho N. Rothbarda a Miltona Friedmana.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; externality; bakalářské práce; externalities; bachelor's theses