Požadavky na lidský kapitál v kontextu strukturálních změn v ekonomice České republiky - Grušáková, Markéta; Lapáček, Michal, 1981-; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
V současné době panuje v odborné i laické veřejnosti debata ohledně nové dynamiky na trhu práce v České republice. Významně se snižuje nezaměstnanost. V některých odvětvích ekonomiky začíná být nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Objevují se signály, že vzdělanostní a profesní struktura nezaměstnaných a nově příchozích na trh práce neodpovídá poptávce zaměstnavatelů po kvalifikované práci. V teoretické části klasifikuji jednotlivé sektory, odvětví a profese. Vymezím vzdělanostní stupně. Popíšu teorii strukturálních změn v ekonomice na trh práce. Zaměřím se také na aktivní politiku zaměstnanosti. V praktické části budu zkoumat, jak úroveň dosaženého vzdělání a dosažená kvalifikace ovlivňují možnost získat zaměstnání v České republice. Součástí této úvahy bude také to, jak se liší zaměstnávání obyvatel, vzhledem k absolvovanému stupni školského systému v Praze a menších městech, jestli v tomto směru můžeme pozorovat nějaké významné rozdíly. Dále mě bude zajímat, jakou měrou nám usnadní získat novou pracovní pozici předchozí zkušenosti. Zda-li dnešní trend je obsazovat absolventy, nebo lidi, kteří na se pracovním trhu pohybují již delší dobu. Nedílnou součástí pracovních trhů jsou úřady práce a dnes také HR agentury, proto budu zjišťovat jakou klientelu mají ÚP a jakou agentury, v čem se podobají a v čem se liší. Opět mě bude zajímat to, zda je i tento faktor ovlivněn vzděláním. V závěru práce, podle zjištěných výsledků, se pokusím sepsat, kam směřuje trh práce v ČR -- vzhledem k ekonomickému vývoji a nastartovaným strukturálním trendům. Podle praktické části se pokusím zanalyzovat to, které pozice mají možnost většího uplatnění a tedy, které školní obory podporovat, a které naopak potlačit, protože produkují příliš mnoho lidí, kteří se nemají šanci na trh
Vedoucí práce: Michal Lapáček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; vzdělávání; trh práce; lidský kapitál; bakalářské práce; education; labor market; human capital; bachelor's theses