Subjektivní hodnocení kvality cestovní kanceláře zákazníkem- průzkum - Kadlecová, Alena (2007)
Bakalářská práce je založena na marketingovém průzkumu požadavků zákazníků cestovní kanceláře s jejich spokojenosti s poskytivanými službami cestovních kanceláří. Průzkum probíhal v letních měsících převážně v Ústí nad Labem. Cílem bylo zjistit rozdílnost hodnocení kvality mezi jednotlivými skupinami zákazníků a následná tvorba doporučení cestovním kancelářím.