Subjektivní hodnocení kvality cestovní kanceláře zákazníkem- průzkum - Kadlecová, Alena; Kvítková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Bakalářská práce je založena na marketingovém průzkumu požadavků zákazníků cestovní kanceláře s jejich spokojenosti s poskytivanými službami cestovních kanceláří. Průzkum probíhal v letních měsících převážně v Ústí nad Labem. Cílem bylo zjistit rozdílnost hodnocení kvality mezi jednotlivými skupinami zákazníků a následná tvorba doporučení cestovním kancelářím.
Vedoucí práce: Zuzana Lechnýřová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses