Zálohování a archivace dat - Hrubeš, Jan (2008)
Při rostoucím množství dat jsou požadavky na jejich ukládání a zabezpečení stále závažnějším tématem. Případná ztráta dat může být pro daný subjekt nenahraditelná a zanmenat katastrofu. Proto je snahou práce podat stručný přehled o možnostech zabezpečení dat pomocí zálohování a archivace nejen v podniku, ale také v domácím prostředí a na závěr vypracovat zjednodušený postup pro usnadnění výběru vhodné technologie.Práce se nejdříve soustředí na popis a klasifikaci dat, jakožto výchozího objektu nutného ochrany. Následuje přehled dostupných technologií (Hardware a Software) a zobecněný postup pro výběr vhodné technologie, aplikovatelný pro konkrétní řešení. Přínos práce spočívá v systematickém shrnutí současné problematiky zálohování a archivace dat a ve vytvoření obecného postupu por výběr vhodné varianty.