Hospodářská a rozvojová spolupráce České republiky s Guinejskou republikou v kontextu vztahů Evropské unie se zeměmi ACP - Čiháková, Hana (2008)
První část práce se zabývá historií a současností hospodářských vztahů mezi Československou (později Českou) republikou a Guinejskou republikou. Tyto vztahy byly především v 60. letech velmi rozvinuté. Později spolupráce mírně upadala, až se ke konci 80. let dostala na minimum. Velkým problémem zůstal obrovský dluh Guineji vůči České republice. V současné době se nemluví o obnovení vzájemného obchodu. Guinea vždy vyžadovala také rozvojovou pomoc. Té se jí od Československé republiky v minulosti dostávalo především v oblasti vzdělávání. V současné době rozvojovou pomoc zajišťuje několik nestátních neziskových organizací. Třetí část pohlíží na problematiku z globálnějšího hlediska. Sleduje hospodářskou a rozvojovou spolupráci mezi EU a zeměmi ACP, kde se zaměřuje především na africký region. Cílem práce je nastínění bohaté historie vztahů mezi Československou republikou a Guineou. Autorka hledá příčiny ukončení těchto vztahů a na příkladu spolupráce mezi EU a zeměmi ACP se snaží nalézt možné nástroje pro obnovu spolupráce.