Cestovní ruch v Evropské unii - Kokrdová, Lucie (2008)
Hlavním úkolem práce je zanalyzování cestovního ruchu v zemích Evropské unie a v Evropské unii jako celku. Teoretická část se zaobírá stručnou charakteristikou Evropské unie, vysvětlením pojmů nabídky a poptávky cestovního ruchu a současnými trendy na poli cestovního ruchu. Samotná analýza je rozdělena do tří částí. První část tvoří demograficko-geografická analýza, která zkoumá např. populaci a rozlohu v Evropské unii. Druhá část porovnává jednotlivé výkony cestovního ruchu a třetí část se zabývá infrastrukturou cestovního ruchu (materiálně-technickou i dopravní). Práce obsahuje také zhodnocení příspěvků odvětví cestovního ruchu v národním hospodářství Evropské unie a srovnání cestovního ruchu Evropské unie se světovým cestovním ruchem. Při vyhotovení práce se vychází z informací a dat dostupných na internetových stránkách statistického úřadu Evropské unie (Eurostat) a mezinárodních organizací cestovního ruchu (WTTC, UNWTO).