Potenciál České republiky pro speleoturistiku - Jarošová, Petra (2009)
Tato práce je zaměřena na problematiku využití objevených jeskyní pro účely cestovního ruchu a trávení volného času. Jejím konkrétním cílem, jak sám název napovídá, je zhodnotit potenciál České republiky pro speleoturistiku. Mapuje a analyzuje proto současnou nabídku volnočasových speleologických aktivit pro veřejnost a činnost organizací zabývajících se jeskyněmi. V práci jsou následně zmíněny překážky rozvoje speleoturistiky a na základě rozhovorů s členy České speleologické společnosti a jinými odborníky je naznačen možný budoucí vývoj v této oblasti.