MERCOSUR a CAN pozice vůči celoamerické integraci - Řiháková, Veronika (2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na přístupy dvou integračních seskupení Latinské Ameriky - MERCOSUR a Andského paktu - a jejich vybraných členů k Celoamerické zóně volného prostoru FTAA.Tato zvolená seskupení zaujímají ke vzniku FTAA odlišná stanoviska. MERCOSUR, v čele s Brazílií, brání vzniku FTAA. Protipólem je Andské společenství, jehož dva členové -- Kolumbie a Peru -- se k liberalizaci obchodu se Spojenými státy a k vytvoření FTAA staví pozitivně. V práci stručně charakterizuji zmíněná společenství a vybrané země, jejich obchodní vazby a identifikovuji strategická odvětví hospodářství, která hrají klíčovou roli při rozhodování o potenciálním členství v FTAA. Vysvětluji přístupy vybraných bloků a jejich členů k FTAA, jaké zaujímají pozice a stanoviska k členství v tomto bloku a analyzovat příležitosti a hrozby, které mohou v souvislosti se vznikem FTAA očekávat.