Position of Germany in the European union - german labour market in european context - Šolcová, Lenka; Steinmetzová, Dana; Hitzgerová, Vlasta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Cílem práce je charakterizovat postavení Německa, vedle Francie jednoho ze dvou hlavních tahounů evropské integrace, v rámci Evropské unie a v tomto kontextu se pak podrobněji zaměřit na německý trh práce, který představuje jednu ze zásadních slabin německé ekonomiky. Práce bude rozdělena do tří kapitol. První kapitola bude charakterizovat Německo z makroekonomické stránky (s důrazem na trh práce) a stručně zachytí významné historické body, které sehrály roli ve vývoji německé poválečné ekonomiky. Předmětem druhé kapitoly bude vztah Německa k Evropské unii v období od sjednocení Německa po současnost. V jednotlivých dílčích bodech bude nahlíženo na konkrétní aspekty zmíněného vztahu: postoj Německa k evropské integraci, vliv sjednocení Německa na německou ekonomiku a EU, Německo a jednotný vnitřní trh EU, Německo jako čistý plátce do rozpočtu EU, předsednictví Německa v Radě EU a na závěr postoj Německa k rozšíření EU o Turecko. Třetí kapitola bude věnována německému trhu práce. Nejprve bude charakterizováno postavení německého trhu práce v rámci evropského trhu práce, dále jeho specifika, jaké efekty či ztráty z členství v EU plynou a jaký postoj Německo zaujímá k otevření pracovního trhu pro občany nově přistoupivších zemí po východním rozšíření EU. Závěrem bude zhodnocen současný stav německého trhu práce a diskutována potřebnost reforem. Předpokládaný rozsah práce je 40 až 50 stran. Předběžný přehled hlavních zdrojů: Kadeřábková, Anna: Makroekonomická analýza Wessels, Wolfgang/Diedrichs, Udo: Die neue Europäische Union: im vitalen Interesse Deutschlands?, 2006 Göler, Daniel: Europapoltik im Wandel: Deutsche Integrationsmotive und Integrationsziele nach der Wiedervereinigung, 2004 Hörber, Thomas: The foundations of Europe: Europian Integration Ideas in France, Germany and Britain in the 1950s, 2006 Morav
Vnitřní trh Evropské unie, VŠE, 2000 VŠE v Praze: Německé hospodářské dějiny, Oeconomia 2008 EU-27 Watch No.6, 2008 OECD Economic outlook Datenreport 2006 - Statistisches Bundesamt Statistické tabulky - Statistisches Bundesamt Bundesagentur für Arbeit Eurostat www.wto.org - Trade policy reviews
Vedoucí práce: Dana Steinmetzová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses