Rozdíly v postavení plátců daně z přidané hodnoty a osob identifikovaných k dani - Červená, Lucie (2009)
Tato práce je zaměřena na rozdíly v postavení plátce DPH a osoby identifikované k dani. Cílem je vyhodnotit rozdíly v právech a povinnostech plátce DPH a osoby identifikované k dani. Práce vymezuje jednotlivé subjekty, které vystupují v zákoně o DPH, a také podmínky, za jakých vzniká z osoby povinné k dani plátce DPH a z osoby, jež není povinná dani, osoba identifikovaná k dani. Rozdíly v právech a povinnostech plátce DPH a osoby identifikované k dani jsou vyhodnoceny podle zvolených kritérií, jimiž jsou rozlišení plátce daně a poplatníka, analýza ekonomické činnosti a činnosti, která ekonomickou není, určení daňové povinnosti u těchto osob, práva a povinnosti v oblasti správy daní a cesty vedoucí k optimalizaci daňové povinnosti těchto osob.