Vývoj a současnost Rumunska a jeho postavení v EU - Pěknicová, Iveta; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Práce se zaměřuje na ekonomický vývoj Rumunska a zvláště jeho historicky odlišně se vyvíjejích oblastí a postavení v Evropské unii. Skládá se z pěti hlavních kapitol: první stručně představí současné Rumunsko z geografického, demografického, společenského i kulturního pohledu. Druhá a třetí kapitola se věnuje vývoji jednotlivých oblastí dnešního Rumunska od začlenění do římské říše přes "Velké sjednocení" v prosinci 1918 po prosincovou revoluci v roce 1989 s pádem N. Ceauseska. Čtvrtá kapitola se týká procesu přípravy před vstupem Rumunska do EU a vysoké podpory členství veřejností. Pátá část se zabývá analýzou prvního roku členství a silnými a slabými stránkami rumunské ekonomiky. Součástí je i zhodnocení dynamiky plnění povinností uložených EU a mechanismu spolupráce a ověřování, který dohlíží na odstraňování přetrvávajících nedostatků. V závěru je provedeno shrnutí celkového vývoje Rumunska vrcholícího evropským členstvím a nastínění jeho další perspektivy v rámci Evropské unie.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Rumunsko; bakalářské práce; Romania; bachelor's theses