Analýza cílů Lisabonské strategie ve vybraných zemích EU - Moravec, Lukáš (2008)
Práce se zabývá analýzou cílů Lisabonské strategie ve dvou zemích EU, České republice a Dánsku. Vychází z vývoje evropských politik, jejichž cílem je stát se nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa, založenou na znalostech. Mapuje situaci od roku 2000 do současnosti. Práce obsahuje soubor základních informací charakterizující obě vybrané ekonomiky, a to z pohledu geografického, politicko-ekonomického, sociálně-kulturního a technického. Na základě především tvrdých dat porovnává obě evropské země v osách revidované Lisabonské strategie. Cílem je poukázat na nedostatky České republiky, které je třeba uvažovat ve snaze stát se dynamickou, konkurenceschopnou zemí v globalizovaném světě.