Venezuela na přelomu tisíciletí - Šanda, Milan (2008)
Práce analyzuje současnou politicko-ekonomickou situaci Bolívarovské republiky Venezuela. Širší záběr osvětluje politický vývoj v zemi od poloviny 20. století, nosným obdobím je však situace od druhé poloviny devadesátých let do současnosti. Instrumentem k charakteristice tohoto období je SWOT analýza slabých a silných stránek a následná načrtnutí možných příležitostí a hrozeb determinovaných jak současným stavem tak vnějšími vlivy působícími na tuto latinskoamerickou ropnou ekonomiku.