Postavení Ekvádoru v Andském společenství národů - Vašutová, Helena (2008)
Hlavním cílem této práce je analýza ekvádorské ekonomiky a srovnání s ostatními členskými státy Andského společenství, zjištění záměrů a cílů tohoto integračního uskupení a především charakterizace významu členství pro Ekvádor. V první kapitole je Ekvádor obecně charakterizován, je zde popsán politický vývoj, je provedena ekonomická analýza podle základních makroekonomických ukazatelů, je popsána odvětvová struktura a provedena analýza zahraničního obchodu. V druhé kapitole je popsán stručný vývoj a cíle Andského společenství národů a současný stav integračního procesu. Dále jsou popsány vztahy Ekvádoru s dalšími členskými státy. V poslední kapitole je Ekvádor srovnán s ostatními členskými zeměmi podle vybraných ekonomických a sociálních aspektů. Na konci kapitoly je proveden rozbor ekvádorského obchodu s ostatními členy.