Energetický problém a ropa jako klíčová surovina - Trojánek, Štěpán (2008)
Cílem této práce je, vycházeje ze stavu a směřování světové energetiky, analyzovat situaci okolo ropy, jakožto dominantního a zároveň do budoucna zřejmě nejohroženějšího energetického zdroje. Následně pak prozkoumat široké spektrum budoucích energetických alternativ a skrze jejich přednosti a nedostatky poodhalit jejich potenciál pro lidstvo. V první části práce je nastíněna současná světová energetická situace pomocí základní analýzy spotřeby, energetických zdrojů a jejich zásob. Druhá část se zabývá z různých úhlů pohledu ropou, přesněji ropným průmyslem a ropnými trhy. Třetí část je věnována budoucím energetickým alternativám, a to jak novým a dosud málo využívaným energetickým zdrojům, tak v současné době dominujícím fosilním palivům.