Energetický problém a ropa jako klíčová surovina - Trojánek, Štěpán; Jeníček, Vladimír, 1932-; Abrhám, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Cílem této práce je, vycházeje ze stavu a směřování světové energetiky, analyzovat situaci okolo ropy, jakožto dominantního a zároveň do budoucna zřejmě nejohroženějšího energetického zdroje. Následně pak prozkoumat široké spektrum budoucích energetických alternativ a skrze jejich přednosti a nedostatky poodhalit jejich potenciál pro lidstvo. V první části práce je nastíněna současná světová energetická situace pomocí základní analýzy spotřeby, energetických zdrojů a jejich zásob. Druhá část se zabývá z různých úhlů pohledu ropou, přesněji ropným průmyslem a ropnými trhy. Třetí část je věnována budoucím energetickým alternativám, a to jak novým a dosud málo využívaným energetickým zdrojům, tak v současné době dominujícím fosilním palivům.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; ropa; energie; bakalářské práce; petroleum; energy; bachelor's theses