Ochrana životního prostředí a konkurenceschopnost EU - Bednář, Jiří (2008)
Hlavním úkolem této bakalářské práce je charakterizovat politiku ochrany životního prostředí EU se zaměřením na ekologické aspekty její konkurenceschopnosti. V práci jsou popsány nástroje, principy a instituce, na kterých je ekologická politika EU založena. Je zde nastíněna její historie a vývoj až do současnosti. Práce dále pojednává o Lisabonské strategii a Strategii udržitelného rozvoje EU.