Spolupráce MS Excel s profesionálními optimalizačními systémy - Nečas, Dalibor (2008)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit čtenáři možnosti využití běžného kancelářského software ve spolupráci s jinými, profesionálními aplikacemi v rámci řešení optimalizačních úloh lineárního programování. Problematika sestavení a výpočtu modelu jak v prostředí tabulkového kalkulátoru MS Excel, tak i v rámci jeho propojení s profesionálním optimalizačním systémem MPL for Windows a řešitelem CPLEX, je demonstrována na konkrétních příkladech, včetně ukázek zdrojových kódů a jejich popisu. Závěrečná část práce je věnována automatizaci celého procesu optimalizace v podobě jednoduché aplikace v tabulkovém kalkulátoru MS Excel, která využívá programovacího jazyka Visual Basic for Applications a nadstavbové knihovny systému MPL for Windows, OptiMax 2000, která je určena ke komunikaci s externími programovými prostředky.