Spolupráce MS Excel s profesionálními optimalizačními systémy - Nečas, Dalibor; Jablonský, Josef, 1955-; Kalčevová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit čtenáři možnosti využití běžného kancelářského software ve spolupráci s jinými, profesionálními aplikacemi v rámci řešení optimalizačních úloh lineárního programování. Problematika sestavení a výpočtu modelu jak v prostředí tabulkového kalkulátoru MS Excel, tak i v rámci jeho propojení s profesionálním optimalizačním systémem MPL for Windows a řešitelem CPLEX, je demonstrována na konkrétních příkladech, včetně ukázek zdrojových kódů a jejich popisu. Závěrečná část práce je věnována automatizaci celého procesu optimalizace v podobě jednoduché aplikace v tabulkovém kalkulátoru MS Excel, která využívá programovacího jazyka Visual Basic for Applications a nadstavbové knihovny systému MPL for Windows, OptiMax 2000, která je určena ke komunikaci s externími programovými prostředky.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses