Rozpočtové určení daní v letech 2001-2007 - Bechníková, Eva; Sedmihradská, Lucie; Sedmihradská, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Daňové příjmy obcí tvoří zhruba polovinu jejich celkových příjmů, a proto se v této práci zabývám, jakým způsobem jsou obcím přiřazovány. Cílem práce je popsat systém rozpočtového určení daní obcí (platného do roku 2007) a provést analýzu změn koeficientů velikostních kategorií obcí v letech 2001-2007, na základě kterých je obcím přidělována většina daňových příjmů. Koeficient velikostní kategorie obce je určen podle počtu obyvatel obce. S určitým navýšením počtu obyvatel koeficient skokově roste. První část práce je věnována otázce daňové pravomoci obcí, charakteristice, analýze, klasifikaci daňových příjmů obcí a popisu přerozdělovacího systému daní, které plynou ze státního rozpočtu do rozpočtu obcí. Ve druhé části analyzuji změny koeficientů v letech 2001-2007. Po provedení analýzy lze říci, že koeficienty velikostních kategorií obcí mají do značné míry vliv na podíly obcí na celostátním daňovém výnosu vybraných daní.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance - daně a finanční kontrola [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses