Ekonomická analýza chování byrokracie na příkladu Policie ČR - Zawada, Roman (2008)
Byrokrat podle teorie veřejné volby nejedná ve prospěch veřejného blaha, ale pouze ve prospěch svůj, stejně tak jako lidé působící na trhu. Cílem práce je analyzovat chování úředníků jejich motivace, strategie a pobídky, které volí ve snaze maximalizovat svůj užitek. Policie slouží jako příklad byrokratické instituce, trpící všemi nedostatky vyplývající z povahy úřadu a ukazuje jaký vliv může mít špatné nastavení systému hodnocení a pobídek na její práci.