Zimbabwe pod vládou zájmových skupin - Pommerová, Monika; Mládek, Josef; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce se zaměřuje na problematiku zájmových skupin, od jejich vzniku, fungování až po jejich nelehké svrhnutí a odstavení od moci. Jako příklad je zde aplikace na Zimbabwe, zemi, kde vládnou především zájmové skupiny. Zájmové skupiny nejsou jen ve vládnoucích složkách, ale i v oblastech běžného života. Jedná se o skupiny, které mocenská uskupení podporují odspodu, jsou tedy volicí základnou, prosazující vlastní zájmy výměnou za podporu ve volbách a případných občanských nepokojích. Na politiku Zimbabwe mají vliv i okolní státy se svými ideologickými tendencemi a případnými vlastními zájmy na fungování mocenského systému a hospodářského vývoje Zimbabwe. Právě na hospodářskou politiku a její vzájemnou propojenost s činností vládnoucích skupin z pohledu ovlivňování hospodářství i z opačného pohledu, tedy jak působí ekonomický vývoj spolu s dalšími faktory na vládnoucí skupiny, se soustřeďuji v závěru.
Vedoucí práce: Josef Mládek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Zimbabwe; bakalářské práce; Zimbabwe; bachelor's theses