Analýzy a plánovaní nákladů a efektů podnikové informatiky - Masagutov, Dmitry (2008)
Tato práce se zabývá aktuálními otázkami a problémy nákladů a efektů v oblasti podnikové informatiky. Zvláštní pozornost je věnována procesům analýzy a plánovaní těchto efektů a nákladů v podniku. Dále práce vymezuje základní pojmy, názory a postoj firem k otázkám podnikové informatiky. Na konkrétních příkladech analyzuje užití různých postupů a metodik, které byly dosud navrženy za účelem řešení problematiky plánování a analýzy nákladů a efektů, a sleduje metody, které jsou využívány v praxi. Práce přispívá k objasnění vzniku možných problémů, nepřesností, chyb a nesprávných způsobů řešení, týkajících se jednotlivých podnikových procesů. Popisuje, jakým způsobem management formuje správná rozhodnutí ohledně řešení problémů spojených s podnikovou informatikou. Zkoumá odlišnosti v řešeních, srovnává je a interpretuje výsledky. Na základě práce je možné usuzovat, jaký význam mají efekty a náklady pro podnik jako celek i pro jeho jednotlivé procesy, z jakého důvodu se podnikovým službám věnuje v poslední době tolik pozornosti, a jaký dopad má podniková informatika na postavení firmy na trhu.